
Ameland
Interview Jac Jacobs, huisarts en –opleider op Ameland
“ Op een eiland voer je het vak in de volle breedte uit. Als opleider heb je dan ook veel te bieden. Aan de andere kant houd je door opleider te zijn contact met de nieuwe generatie huisartsen. Zo blijf ik scherp en leer ik elke dag nog bij!”
Opleider uit liefde voor het vak
De kernboodschap hierboven van huisartsopleider Jac Jacobs, huisarts op Ameland, is helder. Huisartsopleider zijn biedt veel meerwaarde in de dagelijkse praktijk, ook door de locatie: “We zitten hier letterlijk wat verder weg. Dat levert prachtige uitdagingen op in mijn praktijk die ik graag met mijn aio’s deel.” Die eenmanspraktijk is gelegen in Ballum. In de zomer – wanneer het eiland driedubbel bevolkt is - is er ondersteuning van ‘zomerartsen’. “Zo ontdekte ik ook mijn passie voor opleiden. Het is zo mooi om aan basisartsen mijn liefde voor het huisartsen vak over te dragen.”
De andere kant van het opleiderschap is ook zeker interessant: “Je leert zelf heel veel. Het is bijvoorbeeld heel leerzaam om mee te kijken hoe aio’s gesprekken voeren met patiënten, soms heel anders dan ik zelf doe, maar soms minstens zo effectief!”
Huisarts op een eiland
Jac Jacobs is eigenlijk per ongeluk op Ameland terecht gekomen. “In de zomer na mijn afstuderen werkte ik onder andere op Ameland. De collega die daar toen zat, vroeg of ik belangstelling had voor overname van zijn praktijk. Ik geniet van de tijd die ik heb voor mijn patiënten, maar ook heel erg van de rust die het wonen op het eiland mij biedt.”
Op een eiland ben je huisarts van de wieg tot het graf. “Ik ben verloskundige, spoedarts, gezinsdokter, familiedokter en specialist ouderengeneeskunde. Je bouwt een sterke band op. Ik vind het zelf één van de mooiste aspecten van mijn vak.”
Breed aanbod voor Aios
“We fungeren hier als een soort tussenpost: er is hier geen huisartsenpost of spoedeisende hulp. Wij stellen diagnoses op basis van foto’s, echo’s of ecg’s die we zelf maken. We zetten gips, maar verzorgen ook kortdurende opnames in het nabijgelegen verpleeghuis.” Aio’s krijgen de gelegenheid om een ziekteverloop volledig te volgen en kunnen twee keer per jaar samen met het ambulancepersoneel een opleiding volgen.
Deze toch vrij unieke opleidingsplek heeft volgens sommigen slechts één nadeel: het water tussen het eiland en de vaste wal is soms reden voor aio’s om niet voor een eiland te kiezen. Jac Jacobs: “Zelf ben ik een vliegbrevet gaan halen om de afstand snel te kunnen overbruggen.