Onderzoek

BOKi

  • Behandeling Obstipatie bij Kinderen

    Achtergrond

    Obstipatie is de meest voorkomende gastro-intestinale aandoening bij kinderen. Obstipatie kenmerkt zich door een verminderde defecatiefrequentie, een pijnlijke stoelgang en fecale incontinentie. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren maar slechts zelden is er een onderliggende organische oorzaak. Wanneer er geen organische oorzaak te vinden is, spreekt men van functionele obstipatie. Voorlichting, voedingsadvies, toilettraining en behandeling met laxantia zijn op dit moment aanbevolen als de therapie van eerste keus bij kinderen.

    Doelstelling

    Het doel is het onderzoeken van de (kosten)effectiviteit van kinderbekkenfysiotherapie bij kinderen (4 t/m 17 jaar) met functionele obstipatie in de eerste lijn.

    Vraagstelling

    Wat is het effect en de kosteneffectiviteit van kinderbekkenfysiotherapie toegevoegd aan de standaardbehandeling in vergelijking met de standaardbehandeling, op het aantal succesvol behandelde kinderen met functionele obstipatie (4 t/m 17 jaar) in de eerste lijn 8 maanden na inclusie in de trial?

    Onderzoeksopzet

    Pragmatische randomized controlled trial (RCT) waarin 180 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar met functionele obstipatie zullen worden geïncludeerd. Alle kinderen krijgen de standaardbehandeling van de huisarts en 90 kinderen krijgen daarnaast kinderbekkenfysiotherapie van een kinderbekkenfysiotherapeut. Uitkomstmaten van het onderzoek zijn o.a. succes van de behandeling, kwaliteit van leven en kosten.

    Startdatum project

    1 februari 2014

    Status van het project

    running

    Financiering

    ZonMw programma Doelmatigheidsonderzoek

    Meer weten?

    www.boki-onderzoek.nl

    Projectgroep

    Jojanneke van Summeren – hoofdonderzoeker, promovendus
    Marjolein Berger – projectleider, promotor
    Janny Dekker – projectgroeplid, huisarts
    Alice van Ulsen-Rust – projectgroeplid, kinderbekkenfysiotherapeut

    Projectadviseurs
    Boudewijn Kollen – epidemioloog
    Merit Tabbers – kinderarts-MDL, AMC Amsterdam
    Karin Vermeulen – HTA-onderzoek, afdeling Epidemiologie, UMCG

    Contact

    Jojanneke van Summeren – j.j.g.t.van.summeren@umcg.nl