Semi-artsstage huisartsgeneeskunde

Allereerst moet je je realiseren dat, als je al weet dat je huisarts wilt worden, wij vinden dat je je daar beter op kunt voorbereiden door een semi-artsstage bij een ander vak te regelen. Bijvoorbeeld dermatologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde, neurologie, chirurgie, kno. Het vak zelf leren we je wel in de huisartsopleiding, daar heb je die 6 of 14 weken niet voor nodig. (Dit geldt natuurlijk niet wanneer je aan onderzoek wilt meewerken.)
Je kunt de semi-artsstage vooral zinnig gebruiken wanneer je juist geen huisarts wilt worden maar je wel wat verder in onze specialisatie wilt verdiepen of wanneer je nog geen keuze hebt gemaakt en je wilt uitproberen of het iets voor je is.

Waar begin ik met regelen?
Als je graag (een deel van) je semi-artsstage bij de huisartsgeneeskunde wilt doen, bedenk dan allereerst hoe je dat eruit wilt laten zien. Wil je de rompstage of verdiepingsstage bij de huisartsgeneeskunde doen? Waar zou je graag heen willen? Wanneer zou je graag de stage willen beginnen?

Wanneer moet ik beginnen met regelen?
Als je graag in de regio Groningen (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel) een plek wilt bemachtigen bij een van de huisartsen voor een gedeelte van je semi-artsstage, begin dan minimaal zes maanden van tevoren.
Mocht je naar het buitenland willen, dan is het verstandig om meer dan zes maanden van tevoren te beginnen.  

Waar kan ik allemaal terecht?
Wij hebben overzicht over beschikbare plekken bij opleiders in Groningen, Friesland, Drenthe en noord Overijssel. Lang niet alle huisartsen doen mee of ze hebben al M2-coassistenten, dus lukt het niet altijd om een plek of precies de plek van je voorkeur te regelen. 

Wat kan de afdeling Huisartsgeneeskunde voor mij betekenen?

We kunnen ervoor zorgen dat je in contact komt met een huisarts in de regio voor je M3-stage, waarbij we rekening houden met de plek waar je graag stage wilt lopen en het moment waarop je wilt starten. Ook bieden we facultaire begeleiding en helpen bij het maken van een klinische les. I.v.m. een groot tekort aan M2 plekken is het steeds lastiger om binnen onze poule van opleiders een M3 plek te regelen.

Wat is het voordeel van zelf regelen buiten de afdeling Huisartsgeneeskunde om?
Vanuit de afdeling Huisartsgeneeskunde hebben we een aantal ‘vaste adressen’ van huisartsen die eerder coassistenten of semi-artsen hebben ontvangen. Van hen weten we dat ze met regelmaat studenten in hun praktijk willen ontvangen. Er zijn ook huisartsen die niet in onze poule zitten en waar je eventueel via je eigen netwerk wel terechtkunt. Deze huisartsen zijn wellicht meer flexibel in wanneer je kunt beginnen met je stage, daar zou je dan zelf achteraan moeten gaan.
Mocht je interesse hebben, dan kun je het beste contact met ons opnemen.

Wat leer ik allemaal?
Bij de huisartsenpraktijk kun je ontzettend veel leren. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bijvoorbeeld. En je neemt een kijkje bij de overgang tussen eerste en tweede lijn en ziet veel verschillende ziektebeelden langskomen.

Is het buitenland ook een optie?
Ja, het is mogelijk om (een deel van) je semi-artsstage huisartsgeneeskunde in het buitenland te lopen. Als afdeling Huisartsgeneeskunde hebben we op dit moment geen poule met plekken met een vergelijkbaar eerste- en tweedelijnsysteem zoals dat bestaat in Nederland. Je zult dus zelf een plek moeten regelen. Daarnaast heb je toestemming nodig van de Commissie Semi-Arts Stage (SAS) binnen de RUG.

Adviseren jullie een 6-weekse stage of een 14-weekse stage?
Dat is helemaal aan jou! Als je erover denkt om de huisartsopleiding te gaan doen, dan adviseren we je te kijken bij de informatie over het schakeljaar. De toegevoegde waarde van een rompstage bij de SEH, kindergeneeskunde, ouderengeneeskunde of dermatologie is dan groter dan een HAG-(romp)stage. Als je twijfelt, dan adviseren we je wel een stage huisartsgeneeskunde te doen. Houd er rekening mee dat het veel moeilijker is om een stageplaats voor 14 weken te vinden dan een stageplaats voor 6 weken.

Wat zijn onderwerpen die ik moet afstemmen met de huisarts bij wie ik meeloop?
Het is verstandig om af te stemmen hoe je de spreekuurverdeling doet; wat je allemaal kunt doen, wat je zelfstandig mag doen en waarvoor je supervisie vraagt. Verder is het belangrijk om van tevoren evaluatiemomenten af te spreken en je leerdoelen met je begeleider te bespreken. Zo maak je een goede start met je semi-artsstage bij de huisartsgeneeskunde!

Als ik voorkeur heb voor een subspecialisatie, kan daar rekening mee gehouden worden?
Mocht je bijvoorbeeld bij een antroposofische huisarts of een andere specialisatie binnen de huisartsgeneeskunde willen meelopen, neem dan contact op met Mariecke van Bijssum. Wellicht dat wij de contacten hebben om je verder te helpen.